My full name is Norsitianum Binti Noor Wahid. Just call me Anum. i dilahirkan pada Ogos 11,1986 in Simpang Rengam, Kluang, Johor. Mempunyai 5 orang adik beradik and i anak yang ke 2. Atas kakak, bawah adik lelaki, perempuan and lelaki. Untuk ruangan adik dah cukup. Adr lelaki and perempuan. P untuk ruangan yang atas, adr kurang 1..i nak adr abang..!!! Sob..sob..sob.... P tak pe2lah, i dah pun adr abang ipar.. And yang paling best, tentunyerr sebab i pun dah adr 'abang' cayang..huhuhu. His name is Mohd Sofian Bin Samingan. Dialah dunia baru i after my lovely family. i sayang sangat-sangat kat dia.. Kenapa i kata macam 2? Sebab dia best.......... Huhuhu.. And inilah kisah kami...... Taraaaaaaa...

Rabu, 24 Februari 2010

...++ Satu Hari Ketika Interview ++...

...Hii aLL...

Dalam masa-masa yang tengah lapang nih, i nak story about my interview isnin kelmarin.

....Erm....


**************************************************


Jawatan Dipohon :
Pembantu Pengurusan Murid

February 22, 2010 - Monday


Lokasi :
Kompleks Kementerian Belia & Sukan, Johor

Masa interview yang dinyatakan dalam surat adalah jam 0800 am.

**************************************************

P i sampai sana jam 8 lebih. Lebih berapa tu, i tak sure coz i tak leh nak fokus disebabkan rasa gementar yang menguasai saat tuh.

Dengan ditemani my Dad, my Mum and anak buah i (my Pian nak hantar, p dia kena g KSDC), we all bertolak jam 0715 am dari rumah.


Masuk highway Simpang Rengam, perjalanan berjalan dengan lancar.

Namun...
Sampai je kat susur keluar yang dekat dengan Kampung Melayu Pandan tuh..

Peh......

Jalan jem gilerr !!


Time orang nak g kerja. Lagi pulak, ada jalan yang tengah dalam pembinaan.

i dah rasa tak senang duduk da masa tuh..

Kepala dah naik pening coz bila da jem, tentunya kereta akan jalan berhenti, jalan berhenti.


i memang tak boleh betul berada dalam situasi macam tuh.


P walaupun kepala ngah noneng2.. Sempat gak i snap pic lam kereta. Hehehe.
.

it's Me yang konon2nyerr ngah pening kepala.. Kikiki..



Masih mampu tersenyum.. Lalala...



Haa..ni baru tol muka tension ngan kepala yang tengah noneng. Hahaha..


P my Dad, dengan penuh berhemahnya tetap
meneruskan pemanduannya dengan sabar. Huhuhu..


Setelah mengharungi traffic jem yang cukup padat tuh...

Finally, i sampai jugak at Kompleks Kementerian Belia & Sukan sekitar jam 8 lebih.


i diturunkan dihadapan pintu masuk utama bangunan kompleks oleh my Dad, and lepas tuh my Dad terus tinggalkan i..


....Waaaaaaa....

i telah ditinggalkan keseorangan...


P tak pe, berbekalkan semangat yang telah dikobar-kobarkan oleh my Pian sejak malam sebelumnya, i melangkah gagah masuk ke dalam bangunan kompleks tu.. Huhuhu.


Namun, walau segagah mana pun langkah i, i tetap rasa sedih.


i toleh kiri kanan, semua calon yang hadir ditemani oleh family deorang, boyfriend, fiance and husband serta anak-anak deorang.


P i????

Sebatang kara je kat situ.


P pe2 pn, i tak kisah my Dad and my Mum tak tunggu i. Sebabnyerr i da besar, and i mesti berdikari. Huhuhu.. Lagipun, my Mum bawak anak buah i.. nanti lau tunggu i lama-lama, meragam pulak budak kecik tu nanti.
Jadi, my Dad bawak my Mum and anak buah i pusing2 Jay Bee.

So, i memang tak kisah....


Hehehe..


Tapi naseb baiklah kan..

Masa tengah tunggu giliran nak daftarkan diri, time i toleh kiri kanan tengok gelagat orang2 kat situ..
Tiba-tiba pandangan i tertancap pada seseorang.

Tanpa membuang masa, dengan senyuman yang dah mula terukir..


Shida.. !! Panggil i


Seseorang tu toleh, and... Yess !!


i jumpa kawan lama i masa sekolah dulu.
Hahaha..

Setelah lama menghilang, kat sini jugak kitaorang bertemu kembali.
Kikiki.. hati i dah mula berbunga-bunga sebab dah ada geng !! Hehehe..

Okey, cerita tentang interview.


Masa nak daftarkan diri tu, i hampir-hampir nak menangis sebab nama i tiada dalam senarai calon. Puas i inform nama penuh i, tapi still tak jumpa.

Mujur, ada salah seorang pegawai yang terlibat tu, tanya berhubung dengan surat panggilan temuduga and i pun tunjukkan.

Oo..patutlah tak jumpa. Nama kat surat ni lain ni dik.

Tulah, kak. Nama saya Norsitianum tapi kat surat tu tulis Norsitiam.

Dah..semua pegawai2 kat situ gelak.

Siapalah yang buat ni. Kata salah seorang pegawai kat situ.

Kalau Norsitiam, dah lama dah nama tu ada kat sini,dik..

i senyum jerr. Bengang pun ada.

Lepas tu, tandatangan.

After we all daftar, we all diminta untuk menukar pakaian ke pakaian sukan.
And after we all dah bertukar (bertukar...!! hahaha) we all masuk ke dalam dewan kompleks.

Penerangan ringkas diberikan oleh pegawai yang terlibat and we all kena jalani ujian kecergasan.


Erm, kenapa mesti buat ujian kecergasan sedangkan jawatan yang dipohon adalah Pembantu Pengurusan Murid??


Don't ask me, okey..


i pun tak tahu.


Perjalanan ujian dilakukan dengan pembahagian calon kepada 2 kumpulan. First group buat ujian diluar dewan dulu and second group jalani ujian yang kat dalam dewan.
i dalam second group.

Antara ujian yang dilakukan dulu oleh my group :


Tekan tubi


Lari 4x100 m


Lompat jauh berdiri


And ada lagi 2 ujian yang i da tak berapa nak ingat ujian apa.
After settle ujian didalam dewan, we all beralih ke ujian diluar dewan.

Lari 2.4 km


Wow..!!


i da lama tak buat larian macam nih.


Oleh kerana kawasan kompleks tidak berapa luas, jadi larian 2.4 km tuh, menjadi larian 7 pusingan mengelilingi kawasan yang telah ditetapkan didalam kompleks tersebut.


Adeh....

Penat gilerr lah.


Rasa macam nak tercabut kaki.


i memang dah lama tak buat aktiviti2 macam nih sejak bertahun-tahun meninggalkan alam persekolahan.


Peh....


Kepala pun memang naik pening balik.


Dengan cuaca yang memang tengah terik skang nih..


Hui, i tak tahulah caner nak explain kat u all.


Namun yang pastinyerr, walaupun situasi i macam tuh..

P dengan bangganyerr i nak jerit kat u all yang....

i berjaya menghabiskan larian 7 pusingan tanpa henti !!!!!


Yea, yea....!!


Well done, Anum !!!
Huhuhu..

Larian 7 pusingan tu, acara akhir bagi ujian kecergasan.


Selesai je, we all kena tukar balik pakai baju kurung untuk sesi temuduga pulak.


Alahai.... i kata dalam hati.


Badan dah berpeluh habis, make up tentu2 dah cair.
Mesti tak selesa.

P nak tak nak kena tukar jugak. So, we all pergilah bertukar ke asal. Hehehe..

Sebelum bertukar, sempat gak baring2 kat dalam surau. Kena angin kipas..


Sedapnyerr dapat angin..

P tak boleh nak lama-lama, masa tak tunggu..


And i kena pantas untuk siapkan diri untuk sesi temuduga yang sebenar pulak.


Bila dah siap bertukar, sempat lagi i snap pic. Hehehe..


i ngan Shida kat dalam surau..



Kat luar surau.. Dah nak g interview..



Masih sempat snap lagi.. Huhuhu..

Untuk interview sebenarnya, we all kena daftar sakali lagi. Terbahagi kepada dua group jugak. Bilik 1 & 2.
And i dapat bilik 2 sama2 ngan Shida..


Cek nama tok interview..


Wat persediaan sikit2.. Semak mana yang kurang. Imej pun kena jaga.. Tudung kena betul.. Huhuhu...


Calon2 dibilik 1..


i yang sedang menunggu giliran.. Hehehe..


Setelah hampir 3 jam menunggu, akhirnya giliran i pun tiba.

And i tetap bernasib baik kerana mendapat tempat di bilik 2.
Sebabnyerr, bilik 2 ni.. calon yang ditemuduga adalah berdua. So, masuk dua orang sekaligus. i masuk ngan Shida.

Lebih kurang jam 1230 pm barulah sampai turn kitaorang dari jam 1030 am kitaorang tunggu.

Sebaik nama dipanggil, calon2 yang masih menunggu giliran wish gud luck kat kitaorang.

Thanks, all...

*************************************************


Didalam bilik temuduga.

Panel penemuduga terdiri daripada 2 orang pegawai. Kedua-duanya lelaki.


Penemuduga 1 : Ok, kamu Norashidah?

Shidah : Ya.

Penemuduga 1 : Kamu, Nor....sit..

i : Norsitianum, Encik (i bantu)


Penemuduga 1 : Tapi kat sini.. (merujuk kepada senarai nama yang ada)


i : Kat situ ada berlaku kesilapan, encik. Nama saya Norsitianum Binti Noor Wahid. Tapi pada kertas tu tertulis, Norsitiam.

Semua ketawa.

Penemuduga 1 & 2 : Aik, betul ke ni?

i : Betul, Tuan.


Penemuduga 2 : Bawak surat panggilan?


i : Bawak. (i tunjukkan surat panggilan interview. Dalam hati, mesti deorang ingat i salah datang. Sepatutnya orang lain, p i datang. Hampeh tol..)

Penemuduga 2 : No ic betul?

i : Betul, Tuan.

Penemuduga 2 : Alamat rumah betul?

i : Betul, Tuan.

Penemuduga 2 bukak fail sijil i. Tengok ic i. And....

Penemuduga 2 : ic dah teruk ni, dik.. Nanti balik tukar ic.

i : Baik, Tuan.
i tetap senyum.

Penemuduga 1 : Ok, kenalkan diri masing2. Umur, Latar belakang keluarga, Pendidikan, Status.

i diam. Shida pun diam. Tak tahu siapa yang nak mula dulu. Dah macam tu..

i : Nama penuh saya Norsitianum Binti Noor Wahid. Dilahirkan di Simpang Rengam, Johor. Berumur 23 tahun.


Penemuduga 1 : 23 tahun? Ni dalam ic?

i : Ikut ic sepatutnya dah 24. Tapi ikut bulan belum lagi, Tuan.

Penemuduga 1 : Oo, ni kira 23 lah ni..

Penemuduga 1 & 2 senyum.

Penemuduga 1 : Ok, teruskan.

i : Saya merupakan anak kepada seorang pesara tentera. Pendidikan tertinggi saya adalah STPM iaitu pada 2005 dalam aliran Sastera. Status diri adalah bujang, Tuan.

Penemuduga 1 : Ada STPM ye.. Ok.. Status bujang.. Ok..
i senyum lagi.

Penemuduga 1 : Ok, kamu pulak Rashidah.


Shida : Nama saya....bla....bla....bla....bla..........


Penemuduga 1 : Ok, sekarang beritahu saya tentang kelebihan yang kamu ada. Kelebihan yang ada pada diri kamu.


i diam. Kononnyerr nak bagi Shida mula dulu. Tapi dia pun diam. Dia da diam, i pun bersuaralah..

i : Ok, saya mempunyai......


Tiba-tiba..


Penemuduga 1 : Ok, berhenti kejap. Asyik kamu je yang bercakap, bagi dia pulak yang cakap dulu. (Sambil menunjuk ke arah Shidah. Lam hati i, hampeh tol la.. Da diam takkan i nak diam jugak)


Shida : Saya.....bla..bla..bla......


Penemuduga 1 : Ok, sekarang baru giliran kamu.

i senyum je lagi.

i : Saya mempunyai kelebihan yang terserlah dalam bidang Bahasa Melayu. Saya minat sastera, saya suka pantun, bersyair, bersajak, berlakon, mengarang cerita selain saya suka bercerita. Saya juga seorang yang kreatif. Saya suka menghasilkan sesuatu daripada bahan terbuang. Saya amat sukakan kanak-kanak. Dirumah, saya bantu Mak saya menjaga anak kakak saya. Saya suka bermain dengan mereka kerana saya suka membuatkan diri saya berada didalam dunia mereka. Saya suka suasana hepy and saya suka bila mereka ketawa. Jadi, jiwa saya serasa amat dekat dengan kanak-kanak. Selain itu, saya juga amat mahir dalam bidang komputer. Saya mempunyai sijil komputer usahasama dengan Universiti Putra Malaysia. Saya amat cemerlang dalam penggunaan Microsoft Office seperti Microsoft Word, Excell, Access, Power Point dan internet.
(Panjang lebar i jawab berbanding Shida. Promote diri sendiri. Huhuhu)


Penemuduga 2 : Ok, sekarang ni saya nak tengok kamu berdua menyanyi. Menyanyi lagu kanak-kanak.


Shida kena mula dulu and dia nyanyi lagu 1 labah-labah.


i??


Kakaka...


i nyanyi lagu Tepuk Amai2 jek.. Kepala dah blur. Tak tahu lagu apa nak nyanyi. And lagu Tepuk amai2 je yang i ingat. i siap buat gaya and goyang-goyang badan ag.. Kakaka...

Penemuduga2 tu, ketawa jek.

Penemuduga 2 : Ok, ok.. tadi kita dah heppy2.. Skang kita sedih pulak. Saya nak kamu berdua berlakon. Ok, kamu.. (tunjuk ke arah i) Bayangkan Rashidah adalah seorang kanak-kanak. Dia merajuk dan menangis. Sekarang, kamu sebagai guru..kena pujuk dia.


i tarik nafas panjang. Dalam hati, pe i nak buat neh..

i bangun dari kerusi dan menuju ke arah Shida yang jarak kerusi dia tak jauh dengan i.

i : Shida, shida... Kenapa duduk dekat sini..? Kenapa tak ikut kawan-kawan pergi padang? Semua pergi sana. Takkan Shida nak duduk sini sorang2....bla..bla..bla......

Penemuduga2 senyum-senyum jek.
i ase nak gelak pun ada, p tetap buat-buat serius.

Selesai lakonan i, giliran Shida pulak jadi guru and i jadi murid.

Masa Shida nak pujuk i, i buat muka merajuk. i jeling dia, i tarik muka and tolak-tolak tangan dia.


u all tau??


Penemuduga2 lagilah gelak besar kat i.
i nak gak join ketawa, p tetap jugak cuba berlagak serius. Hehehe...

Selesai sesi yang itu, beralih pula ke pengetahuan am.

Nasib baik lagi sekali, soalan yang ditanya tu tak susah and senang untuk dijawab. Mujur i tahu.

Antara soalan yang ditanya :

Berapa daerah yang terdapat di Negeri Johor?

Jawapan : 9


Siapa Dun Simpang Rengam?

Jawapan : Dato' Haji Abdul Hamid Bin Abdul Rahman.


Soalan-soalan berkaitan dengan jawatan yang dipohon.

Antaranya :


Jawatan apa yang kamu sedang mohon?

Jawapan : Pembantu Pengurusan Murid


Apa yang kamu tahu tentang bidang tugas jawatan tersebut?

Jawapan : (Mengikut kefahaman i) Sebagai pembantu kepada guru dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan murid.


And ada beberapa lagi soalan2 sampingan.


Setengah jam jugaklah kat dalam bilik temuduga tu.


Selesai semuanya..


Penemuduga 2 : Ok, kamu berdua boleh ambil semula fail masing2. Terima kasih.

i : Terima kasih, Tuan.


**************************************************

Fuhhh...

i hela nafas panjang sebaik je i keluar dari bilik temuduga tuh.


Peh....

Lega gilerr....


Yea, yea......!!!
Dah lepas....
Huhuhu..
........

Alhamdulillah........


Selesai dah acara temuduga i.


Harapan??


Erm, itu mesti ada. i dah try my best and now, adalah masa untuk berdoa dan tawakal.

Insya-Allah.....


Abah, Anum dah siap ni. i call my Dad.


Ok, Abah kat depan ni. Jalan depan sikit. Jawab my Dad.


And i bertolak balik lebih kurang jam 0145 pm.


Sampai je kat Pekan Simpang Rengam, i terus g buat ic baru kat JPN.. Hehehe..


Penat sey..........

Sampai ke hari ni masih terasa penatnyerrr...

p/s i dapat kawan baru. Ema, Asma and Dea. Pic tak sempat nak ambil sebab we all terpisah dalam sesi temuduga sebenar. P i dapat fon no deorang.. To u all, t kita contact2 k..


best regards,



9 ulasan:

  1. hohoho.... dengan penuh detail situasi sewaktu interview kamu. :) kena berlakon dan menyanyi lagik. apekah nyanyi pok amai2. itu untuk baby lah cik adik oi... nyanyilah lagu anak itik tok wi ke... lagu taman safari ke... :P baru untuk murid sekolah rendah.

    well, apa2 pun.. good luck ya :) semoga berjaya menjadik pendidik kanak-kanak :)

    BalasPadam
  2. Hahaha.. i btol2 ngah blur mase tu. dlm kepala xdr melintas langsung lagu kanak-kanak. Pok amai2 tu je yang i btol2 ingat.. Until today, i still ase nak gelak bila teingat balik. Kikiki..

    Thanks cz wish me luck.. Harapan i xdr lah tinggi, p moga adr rzki i kat sini.. :)

    BalasPadam
  3. suka sya baca cerita nie..hihik kalu berpandukan ape yang awk cerita..sya rasa awak ada harapn..semuanya teratur..awk bersedia..bagus2 cahaiyuk!!!2x

    BalasPadam
  4. ..to colourful life..

    erm..adr harapan ke??

    lau betul pe yg u katakan tuh, i rasa sangat2 heppy !!!

    time kaceh banyak2 yang banyak sangat..huhuhu..

    BalasPadam
  5. Salam Maulidur Rasul dari kami:
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Ziarah kami ke blog entry anda tanpa di undang...
    Moga dengan cara ini kami dapat mengiratkan silaturahim kita bernama insan...

    Salallahu ala Muhammad
    Salallahu alaihi wassalam

    Selawat ke atas-Mu Nabi
    Sejahtera ke atas-Mu Rasul

    Akhlak yang terpuji
    Kau contoh yang tertinggi
    al Quran dan Hadith
    Itu peninggalan mu
    Rasulullah..
    Kami menyintai mu

    Sungguh mulianya pekertimu
    Sinar bercahaya di wajahmu
    Kaulah Nabi kekasih Allah
    Kau jadi insan pilihan

    Demi umat rela berkorban
    Jiwa dan raga kau taruhkan
    Demi Tuhan kau tempuhi
    Dugaan dan cabaran

    Ya Rasulullah
    Tika mula kau menerima wahyu
    Hatimu resah tiada menentu
    Khadijah mengukir kata-kata
    Bahwa kau Rasul buat seluruh umat
    (Bahwa kau Nabi buat seluruh umat)

    Bila kau hampir memejamkan mata
    Lidahmu basah menyebut ummati
    Kasih sayangmu tak bisa digambar
    Hanya selawat pengikat kasih

    BalasPadam
  6. ..to Afzainizam..

    Salam Maulidur Rasul kembali..
    (^_^)
    Thanks alot ye..

    BalasPadam
  7. Salam..
    seronok bce pose ni.klaka pn ade but at least awk ade pgalaman..biase la kdg2 diorg juz nk tgk attitude kte jek..thn lps sy ade gak g iv GSTT..in English & byk sgt soalan kluar..well,xdpt pn job 2..huhu..skrg keje krani kat Suria Harmony-Agensi Umrah & Haji..hope awk dpt keje bgus k..nice 2 meet u

    BalasPadam
  8. ..to syadat..

    thanks ye..huhuhu..
    erm, btol 2..sy dpt timba 1 ag pengalaman lam idup..hehehe..
    P nseb baik interview tu 100% in Malay, lau x..hancus jugak i..

    thanks again cz wish me luck. kita cume mampu berusaha & bertawakal je kan, rezeki ttap adr dmana2. And job awk skang ni pun sy ase dah ok kan..??

    Pe2 pn, thanks ye Syadat.. (^_^)

    BalasPadam
  9. sy interviu 22/9/2016 tq awwak sbb dah byk bg tips n jawapan utk jawab nnti

    BalasPadam